koratie-zagreb

10 redenen waarom jij naar Kroatië moet gaan

Als je nog niet in Kroatië bent geweest, wat houdt je dan tegen?

Hier zijn 11 redenen waarom jij naar Kroatië moet gaan!

koratie-zagreb

1. Het is warm

Laten we de voor de hand liggende dingen uit de weg ruimen. Kroatië is een van de zonnigste plaatsen in Europa.

Bezoekers moeten in mei en juni gemiddeld 12 uur zonneschijn per dag verwachten en 13 in juli en augustus. Dat is meer dan de Provence (8 in mei, 10 in juni en augustus, 11 in juli) of Corfu (10 in mei, 12 in juni, 13 in juli en 11 in augustus).

2. Gemakkelijk te bereiken

Bij sommige Griekse eilanden duurt de vlucht ongeveer 4 uur. De Canarische Eilanden? Meer als vier en een half. Hvar, Split, Dubrovnik en Pula zijn allemaal slechts twee en een half uur of minder.
3. Het heeft nog steeds een goede waarde
Kroatië is sinds 2013 lid van de EU, maar behoudt zijn valuta, de kuna. Zelfs in populaire toeristische bestemmingen kunt u nog steeds goede waarde vinden. Om een voorbeeld te geven; een diner voor twee in een goed restaurant in Split (inclusief wijn) zal u minder dan €45 kosten. Goedkope hotels zijn alomtegenwoordig, evenals goedkope vakantieappartementen.

4. Game of Thrones

Er is zeker een verband tussen de groeiende populariteit van Kroatië en zijn hoofdrol in de HBO-serie Game of Thrones. Onder de attracties die zijn opgenomen, zijn Dubrovnik, wiens stadsmuren en forten een koning’s land geworden is; het mooie Trsteno Arboretum aan de rand van de stad, die de tuinen van Red Keep geworden zijn; Het fort van klis, die wordt gebruikt voor buiten scenes van Meereen; En St. Dominic Monastery in Trogir, dat verschijnt als de stad Qarth. Helaas zal het waarschijnlijk niet terugkeren in seizoen zeven.

5. Het heeft de meest atmosferische Romeinse ruïne ter wereld

De overblijfselen van het paleis van Diocletianus in Split, een andere Game of Thrones filmplaats, is nu het bruisende hart van de stad. Onder de oude kolommen, tempels, muren en ondergrondse kelders die ooit de woonkamer van de Romeinse keizer zijn geweest, vindt u tientallen verborgen bars, restaurants en winkels. Verblijf bij de appartementen Salvezani, midden in het Unesco World Heritage Site, en bezoek de hip-Uje, een restaurant en een wijnbar die ook binnen de oude paleis grenzen ligt.

6. Één van zijn mooiste amfiteatres

De havenstad Pula in Istrië is bekend om zijn Romeinse amfitheater van de eerste eeuw, een van de best bewaard gebleven in de wereld. Bezoek de stad tijdens het jaarlijkse filmfestival (gehouden in juli), welke verschijningen in de ruïne bevinden, of uitkijken naar een van de reguliere muzikale concerten.
Dicht bij Pula, de eilanden van het Nationaal Park Brijuni, maken een onvergetelijke dagtocht.

7. Er zijn spectaculaire stranden

Denk daarbij niet aan zand. Kroatië heeft pittoreske kiezelstranden, gelakt door kristalhelder water. Zlatni Rat is het bekendst en versiert bijna elke reisbrochure, dus verwacht drukte, maar er zijn prachtige verborgen plekken op het vasteland, zoals Nugal, net ten zuiden van Makarska.

8. Ongelooflijke nationale parken

Kroatië heeft acht nationale parken, waaronder de Unesco-genoteerde Plitvice Lakes en Krka, die beide beroemd zijn om hun prachtige meren en watervallen.

9. U kunt het strandleven combineren met stijgende bergen

De bergketen Biokovo bevat de tweede hoogste piek van Kroatië – Sveti Jure, op 1.762m – maar ligt op een paar kilometer van de zee. Sta vroeg op en volg de steile zigzagroute, van het kleine dorpje Makar, net boven het strandresort Makarska tot aan de top van Vosac (1.422m) of, als je erg energiek voelt, Sveti Jure. Het is een lastige route, verspreid met wilde bloemen en vlinders, mooie pijnbomen en kalksteen keien. Ga dan terug voor een verfrissende duik in de zee en een goed verdiende gelato.

10. De hoofdstad is de hemel voor koffie liefhebbers

Zagreb is een wereld weg van de zonovergoten eilanden en zeegezichten van de Adriatische Zee, met een charme al haar eigen. Ontdek het middeleeuwse kwartier, Gornji Grad, de thuisbasis van de 13e-eeuwse kerk van Sint-Markus en een neo-gotische kathedraal, en het heel andere district Donji Grad, gevuld met groene pleinen die door grandiose Hapsburgse gebouwen worden omringd en gekoppeld zijn door boomgaarden. De stad barst van de fabelachtige cafes – de bewoners nemen hun koffie erg serieus.